«El futur de la impressió 3D en ceràmica és molt ampli ja que tenim peces ceràmiques a tot arreu»

Clúster Mav,

Entrevista a Martí Baltà, CEO de BARCELONA 3D CERAMICS, una marca especialitzada en impressió 3D directa a ceràmica que es dedica al modelat i enginyeria que requereix cada peça ceràmica.

Vau néixer l’any 1982 com a taller ceràmic i el 2015 us vau centrar en la impressió 3D. Què va significar aquest pas?

Barcelona 3D Ceramics és una marca que està dins d’un taller de ceràmica artesanal i de disseny de tota la vida. Ha estat fruit d’una especialització que el 99 % dels nostres projectes són d’impressió 3D en ceràmica o producció additiva en ceràmica. En les diferents tecnologies de les quals disposem, que són les quatre grans famílies que hi ha dins l’additiu del món de la ceràmica, hi aportem els coneixements clàssics de la ceràmic, cosa que ens permet tenir una cobertura molt ampla de projectes dins del món de la ceràmica.

El fet de centrar-nos en la impressió 3D va començar de manera natural com una eina més del taller per donar valor afegit als nostres clients. A poc a poc vam anar descobrint un món tan ampli i extens i amb tantes possibilitats que va anar creixent dins del propi taller fins a constituir pràcticament un 100 % de la feina que fem actualment. Això va significar un canvi de clients, de tipus de projectes i al mateix temps, cosa que és molt bona, poder aconseguir la cartera de clients i el volum de negoci al qual havíem aspirat.

En què consisteix la impressió 3D en ceràmica?

La impressió 3D en ceràmica  és un seguit de tecnologies dins del mon de l’additiu que tenen els seus paral·lelisme en el plàstic i el metall. Bàsicament es tracta d’unes tecnologies que et permeten fabricar amb impressió 3D peces 100 % ceràmiques. A diferència d’altres tecnologies o famílies de materials dins del món de l’additiva, el que té de bo la ceràmica és que sempre produeixes una peça final, amb propietats 100% ceràmiques. A Barcelona 3D Ceramics tenim les quatre famílies principals dins de l’additiva: el robocasting o l’extrusió de pasta, el Binder Jetting, SLS o DMSL, que són unes altres tecnologies que també tenen el seu paral·lelisme en altres materials.

Dins de la impressió 3D en ceràmica hi ha moltes especialitats: tenim un rang molt ampli de clients que van des d’artistes, dissenyadors, enginyers, arquitectes, peces que van al mon mèdic, enginyeria, joieria, disseny tècnic, disseny artístic... Tenim un ventall molt ampli de clients i això ho cobrim gràcies a poder tenir totes aquestes tecnologies al taller.

Quins són els vostres clients més destacats?

Tenim clients nacionals i internacionals, treballem molt a nivell internacional però són empreses que tenen seu aquí i ens encarreguen projectes. Tenim clients que van des de grans empreses i marques, despatxos de disseny més petits, ajuntaments... Tenim un espectre ampli de clients. Podríem parlar de marques com Cartier, que es dedica més al tema de la joieria i el disseny, marques de mobiliari grans com Kettal i també en l’àmbit del healthcare, com Puig, que busquen propietats pròpies de la ceràmica i del disseny.

Quins projectes dueu a terme amb els vostres clients?

Tenim projectes molt interessants a nivell ecològic. Amb Nestlé tenim projectes grans perquè estan fent una gran inversió en qüestions de canvi ecològic. Estan produint una sèrie de peces per tal d’ajudar els cultius que tenen a tot Europa a poder crear colonitzacions molt més efectives. Tot això ho fan a través de peces ceràmiques dissenyades especialment.

També tenim projectes relacionats amb el tema de la regeneració del fons marí per espècies vegetal i amb el sector mèdic hem treballat per a fer petits vàlvules cardíaques amb tecnologies més precises d’impressió 3D en ceràmica.

El client ve amb un projecte i aquest projecte és analitzat i derivat a la tecnologia que pertoqui. En alguns casos passa pel procés tradicional, fet que ens permet treballar amb un ampli espectre de clients i amb un ampli espectre de necessitats i àmbits diferents.

Produïu els vostres propis materials ceràmics. Ens podríeu explicar amb quins treballeu i quines característiques o propietats tenen? 

Els materials ceràmics amb els que treballem son moltíssims perquè cada tecnologia té la seva pròpia família de materials amb les seves característiques. Van des de la llosa i la ceràmica amb propietats poroses fins a làmines i elements compostos per impressió ceràmica tècnica. La producció pròpia de materials passa sobretot per materials en l’espectre del Binder Jetting. Tenim molts clients que busquen les característiques pròpies de la ceràmica més que no pas l’aspecte i n’hi ha que busquen les dues coses, ceràmiques amb aspecte de disseny però amb unes propietats molt concretes.

Nosaltres acostumem a dissenyar els patrons de material que ens interessen per obtenir certs tipus de porositat, conductivitat, d’acabats... La gran majoria de la recerca que estem fent és en l’àmbit del Binder Jetting encara que també comencem a treballar el tema de l’SLA i el DLP amb resines vegetals, que és un tema que ens interessa molt.

Gran part de la investigació que produïm nosaltres de recerca interna dins de l’empresa gira entorn a l’ecologia. El que desitjaríem es ser 100% nets. Dins del món de les resines fotosensibles estem intentant explorar molt totes les resines en base a olis vegetals. Dins del Binder Jetting ho hem aconseguit i tots els materials son 100 % naturals. En altres projectes no ho aconseguim i fer servir actius polimèrics, però estem en aquesta línia de projectes d’investigació.

Els materials de base ecològica són els que més creixen?

Dins de la ceràmica encara no, perquè generalment sempre han estat materials naturals. Sí que es veritat que per un tema de resistència s’utilitzen materials polimèrics que són nocius, però no tinc constància que sigui una recerca que s’estigui fent en aquests moments. Dins del món de l’additiu ceràmic hi ha una recerca quant a eficàcia en les peces finals, fidelitat quant a les deformacions que pugui tenir i sobretot a una bona manipulació.

Conserveu les tècniques ceràmiques clàssiques?

És molt necessari, perquè sinó seria un taller coix. Dins de les ceràmiques tècniques necessites un coneixement extens de la ceràmica. La tecnologia additiva no deixa de ser una eina que et proporciona unes peces que has de manipular. En la ceràmica hi ha tres parts igual d’importants: la consecució de la peça, la posterior manipulació de la peça i els acabats.

En ceràmica tots els punts son igual d’importants. En els dos últims, el tractament i els acabats, és necessari un coneixement de ceràmica en l’àmbit tradicional del disseny tècnic. A més, en el post-procés la majoria de problemes o errors que sorgeixen són problemes de la ceràmica tradicional, de manera que és necessari tenir els coneixements de la ceràmica clàssica i tradicional. A part, molts dels clients que tenim són clients que busquen acabats ceràmics tradicionals amb els avantatges de l’additiva, com ara velocitat, precisió, propietats de la pròpia ceràmica o formes complexes d’obtenir en la tecnològica tradicional.

També és veritat que hi ha molts projectes que els derivem a mètodes i tecnologies tradicionals perquè econòmicament no és viable o perquè no té cap sentit fer-ho en additiva. Per tant, rotundament sí que necessitem el know how de la ceràmica tradicional.

Quin futur li veieu a la impressió 3D en ceràmica? Quins reptes i obstacles considereu que té per avançar?

És molt ampli i molt gran el futur que té la impressió 3D en ceràmica perquè tenim peces ceràmiques en el nostre dia a dia en tot. Des de les plaques solars fins a la bateries dels cotxes, els plats de casa, certs productes cosmètics... La ceràmica està completament introduïda en el nostre dia a dia sense ser-ne conscients. Té molt de futur per les propietats del propi material, que són excel·lents per moltíssimes coses i pels materials híbrids que puguin venir, materials ceràmics amb propietats d’altres famílies de materials com poden ser els metalls.

Les principals dificultats que personalment hi veig és que hi ha algunes tecnologies que necessiten una petita maduració a nivell de hardware, com el robocasting, al qual encara li falten passos per arribar a la plenitud. Després hi ha altres tecnologies, com el Binder Jetting, l’SLA o el DLP que tenen problemes d’amortització i de costos. Les tecnologies tradicionals, tot i no aconseguir el mateix, fan que el preu passi per davant.

Són tecnologies que ara mateix tenen preus desorbitats, de 800.000 euros. El dia que es democratitzin i els preus baixos, ho podran fer tot. Es pot aconseguir moltíssim amb el Binder Jetting, i les altres també tenen molt de recorregut i de futur. Es poden fer moltes coses amb totes elles.

Sou els representats a l’Estat de la marca d’impressores 3D POTTER. De quina manera hi col·laboreu? Quins valors tenen les impressores 3D POTTER que no tenen altres màquines?

No és la nostra vocació ser representants i només en som d’aquesta perquè és una molt bona màquina. Compleix els requisits d’una màquina de les de sempre. És eficaç, no s’espatlla i és senzilla de fer servir. Des d’un inici han estat pensades per la ceràmica.

Són màquines que tenen la gran virtut de poder fer el que poden fer grans robots de manera molt ràpida i eficaç dins de la seva senzillesa i portabilitat. Actuen molt suaument i no posen en perill la interacció amb les peces que puguis necessitar com a ceramista. Nosaltres les fem servir moltíssim i no hem tingut mai cap tipus de problema. En tenim cinc al taller (tres robots i dues impressores) i la veritat és que n’estem súper satisfets. Són les màquines que treballen més del taller, nou hores cada dia sense parar.  

Què fa falta per a fer impressió 3D? Disposeu de la vostra pròpia infraestructura?

Nosaltres tenim un taller que deu tenir uns 500 meteres quadrats i hi tenim tot el que necessita un taller de ceràmica convencional o taller de ceràmica tècnica. Tenim una planta dedicada al robocasting amb forns grossos de diferents dimensions, i després una sala a part on hi ha el Binder Jetting i una saleta petita pel DLP i l’SLA aïllada de la pols mitjançant aspiració. El que es necessita és un forn adequat per a cada tecnologia i la infraestructura clàssica d’un taller ceràmic.

L’any passat vau participar al projecte impulsat pel Clúster MAV sobre impressió 3D a la indústria del sector dels materials. Un projecte a través del qual vau dissenyar un filtre funcional fabricat amb tecnologies d'impressió 3D amb components 100% ceràmics. Quina valoració en feu?

Va ser un projecte al qual ens hi vam apuntar de seguida perquè teníem tota una sèrie de materials que volíem explorar. La veritat és que en va sorgir un producte molt interessant i amb moltes possibilitats que ara està aturat en fase d’investigació. Vam crear un filtre d’unes dimensions pel filtratge d’una canonada d’ús domèstic. És un filtre amb el qual es va col·laborar amb diferents agents aportats pel Clúster MAV.

Es tracta d’un filtre per a filtrar microplàstics i fibres tèxtils fet 100% amb ceràmica i imprès en 3D directament, concretament amb tres tecnologies diferents dins de l’additiva ceràmica. El resultat és molt engrescador i esperem que segueixin els passos següents. També és una recerca interna nostra dins del taller per a treure un producte que pugui ser utilitzat a nivell industrial.

Esteu implicats en altres projectes d’investigació?

Estem implicats en projectes d’investigació nostres, on investiguem per nosaltres mateixos materials i productes que ens puguin interessar, i d’altres de vinculats amb empreses on investiguem. Els més interessants que tenim són a nivell ecològic: amb la convivència entre la ceràmica i agents biològics de tipus animal, vegetal o microscòpic. En tenim de l’àmbit marítim, a terra, aire... i la veritat és que és molt engrescador.

Què us aporta formar part del Clúster MAV? Recomanaríeu a altres empreses implicar-s’hi?

Formar part del Clúster MAV implica formar part d’un clúster on hi ha agents que poden ser interessants pe la col·laboració amb diferents projectes. És un punt d’informació interessant on pots rebre una sèrie d’inputs que poden ser molt beneficiosos per l’evolució de la pròpia empresa. És interessant estar atent als inputs que poden venir d’agents implicats en el món dels materials i del 4.0. Per això hi som, i si hagués de recomanar-ho a alguna empresa seria des d’aquest punt de vista. És un teixit interessant, industrial, innovador, de Catalunya. Cal estar amatent al que s’hi fa.


Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies